de Sorin-Mihai Grad / ©2010 Herg Benet Publishers

am răspuns la câteva întrebări

… la fel ca şi ceilalţi autori cu cărţi apărute sau în tipar la Herg Benet Publishers pentru secţiunea „invitat” din EgoPHobia #29-30

Cel mai important pentru mine ar fi ca majoritatea celor care au citit SUROGATul să-l mai deschidă şi altă dată
[interviu cu Sorin-Mihai Grad, autorul volumului de poezie SUROGAT, Herg Benet Publishers, 2010]

1. Ai mai publicat cărți și la alte edituri? Dacă da, ce n-a mers bine și te-a determinat să cauți o alta?

Nu. SUROGAT e prima mea carte de literatură. Un alt manuscris mi-a fost acceptat spre publicare acum câţiva ani de alte edituri, dar discuţiile s-au oprit când am refuzat să contribui financiar la apariţia cărţii. Când am finalizat SUROGATul nu le-am mai contactat.

2. Cum ai ajuns să publici la HBP? Ai fost abordat de cei de la editură sau le-ai propus tu manuscrisul?

Ei au aflat că eram în căutarea unei edituri pentru SUROGAT şi mi-au făcut o ofertă excelentă.

3. Ești mulțumit de cum ți-a tratat editura cartea (redactare, tehnoredactare, corectură, copertă, calitate hârtie și tipar etc.) și de cum arată aceasta?

Da, cartea a ieşit în condiţii foarte bune şi sunt mulţumit şi de ce au mai făcut pe lângă a o tipări (afişe, onorarea drepturilor de autor, trimiterea ei la reviste şi concursuri, au venit la Cluj să-mi organizeze lansarea,…)

4. Următoarea carte o vei oferi direct editurii HBP sau vei decide după ce o vei scrie? Te-ai gândit cumva la o colaborare permanentă cu această editură? Cum ai răspunde dacă ei ți-ar propune așa ceva?

M-aş simţi onorat să mi se propună o colaborare permanentă, dar cum până când voi mai încheia o carte va trece destul timp nu m-am gândit serios la această posibilitate.

5. Ești dispus să participi/colaborezi la activitățile promoționale organizate de editură pentru a-ți populariza cartea (lansări, autografe, interviuri, lecturi, apariții la radio/tv etc.)? Ai organiza(t) astfel de activități și pe cont propriu sau te-ai limitat doar la cele oferite de editură?

Aş fi dispus, dar locuiesc în Germania şi n-am cum ajunge la activităţile organizate de editură. Dacă se întâmplă ceva de genul ăsta când ajung prin ţară, voi participa cu plăcere, cum a fost cazul lansării de la Cluj.

6. Crezi în corectitudinea concursurilor literare? Ți-ai trimis singur undeva cartea sau ai lăsat asta doar în sarcina editurii?

Credeam, dar m-am lecuit. Am trimis-o şi singur, a înscris-o şi editura, dar rezultatele au fost cam aceleaşi: a câştigat cine trebuia s-o facă.

7. Aceleași întrebări, dar referitoare la criticii literari. Cât de mult contează pentru tine ce se scrie în presa culturală despre cartea ta? Ce e mai important pentru tine, să ți se vândă cărțile sau să fie bine receptate de critică?

Două treimi din exemplarele mele au zburat spre critici, dar din păcate n-au prea dat semne c-ar fi primit-o. Editura a trimis şi ea multe exemplare spre reviste şi critici, acum aşteptăm reacţii. Teoretic cronicile pozitive ar trebui să genereze vânzări, dar cum piaţa românească de carte e cum e n-are sens să-mi fac prea multe gânduri în această privinţă. Sper totuşi că vor mai apărea în presa culturală reacţii la SUROGAT şi se vor vinde destule exemplare ca editura să nu regrete că mi l-a publicat. Iar cel mai important pentru mine ar fi ca majoritatea celor care au citit SUROGATul să-l mai deschidă şi altă dată. Cred că asta contează cel mai mult la o carte de poezie.

Leave a reply

Required

Required, hidden

XHTML Tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackback this post  |  Subscribe to the comments